Frågor och Svar

Var flyger vi?
Vi har Malmköping som hemmabas och där samlas vi på parkeringen strax innan hotell Plevnagården. Ibland startar vi på Heden den stora öppna plats som ligger mitt i Malmköping. Är det en ogynnsam vindriktning för start på Heden åker vi till en av våra startplatser någon mil därifrån.

När flyger vi ballong?
Flygningar sker kvällstid då luften är stabilare. Vi flyger från juni till mitten av september.

Vem kan göra en ballongfärd?
Det kan alla, gammal som ung. Du kan göra en färd tillsammans med familjen, dina vänner, arbetskamrater eller varför inte tillsammans med dina kunder.

Hur går det till? 

Ring i god tid och boka en dag för ballongfärden. Du får en bekräftelse på mail med information samt att du ska ringa den aktuella flygdagen för att få besked om vädret tillåter flygning.

Var och när startar färden? 
Cirka tre timmar före solnedgången träffas vi på vår avtalade mötesplats. Utifrån det rådande vädret bestämmer vi var vi kommer att starta.

Var landar vi? 

Varje ballongfärd är ett äventyr då färden går dit vindarna bär oss. Det är därför svårt att ange en exakt landningsplats. Piloten är dock välinformerad om vind- och väderförhållanden och planerar färden efter detta. 

Hur lång blir färden? 

Tiden vi flyger brukar vara omkring en timme. Startförberedelserna tar en halvtimme och packa samman ballongen lika lång tid. När vi packat ihop så blir det en picknick och den obligatoriska ceremoni om vi har en förstagångspassagerare. Därefter återvänder vi till vår ursprungliga mötesplats. Normalt tar hela evenemanget tre och en halv timme.

Hur ska man vara utrustad? 

Oömma lediga fritidskläder, bra skor eller stövlar samt en huvudbonad och handskar. En kikare är ett utmärkt redskap samt en kamera till att föreviga händelsen. 

Vem är pilot? 
I Sörmland flyger Jan Balkedal en av Sveriges mest erfarna ballongpiloter med mer än 2.000 ballongfärder bakom sig. Janne har ägnat sig åt ballongsporten sedan början av 1970-talet och även tävlat internationellt med stor framgång.

Vad kostar en ballongbiljett?
Under säsongen 2021 kan man bara boka en hel korg (max 4 personer)
Kostnaden för detta äventyr är 9 900 kr
Betalning sker till Ballongveteranernas plusgiro 15 05 25-4